GMT Twente

De wereld helpen naar duurzaam glas​

Informatie over Gehard glas

Waarom wordt gehard glas ook wel veiligheidsglas genoemd? Dit komt doordat het glas bij breuk in kleine stukjes glas uit elkaar valt zoals op de foto hiernaast te zien is. Er blijven geen scherpe punten over waaraan mensen zich lelijk kunnen verwonden. Gehard glas heeft een speciale behandeling ondergaan waardoor het glas 5x sterker is dan gewoon ongehard glas. Nadat het glas dit proces heeft doorgemaakt, is het niet meer mogelijk om iets te veranderen aan het glas.

Gevoelige randen

Gehard glas blijft kwetsbaar als het ergens tegen aan word gestoten. De randen van glas zijn gevoelig voor botsingen tegen harde ondergronden. Tijdens het plaatsen van gehard glas moet je altijd zorgen dat het niet met een harde ondergrond in contact komt. Voorbeelden van deze ondergronden zijn metaal of steen. Het beste is om altijd iets van hout of speciale tunnelblokjes te gebruiken waarop het gehard glas kan rusten tijdens het monteren. Er is een mogelijkheid dat glas pas 24 uur later breekt wanneer het hard in aanraking is gekomen met een harde ondergrond.

Technische informatie

Gehard glas is in verschillende afmetingen en diktes beschikbaar en wordt vaak in millimeters weergegeven. Een glasplaat met de afmetingen van 1000mm x 360mm en 6mm dik, kan in het totaal worden belast met maximaal 160kg. Dit stuk gehard glas zou, zonder te breken, kunnen doorbuigen tot 60mm en wordt na het weghalen van de spullen weer herstelt in de rechte vorm. Gehard glas is een stuk sterker dan enkel glas en kan daardoor ook meer gewicht aan.

Garantie harden

Gehard glas bevat altijd een bewijs dat het daadwerkelijk gehard is. De stempel op het glas, ook wel hardings vignet genoemd, is de garantie dat het glas gehard is. Op de stempel staat de letters CE wat staat voor  ‘Communité Européenne’, of te wel de Europese gemeenschap. Met de CE-markering wordt aangegeven dat  het geharde glas voldoen aan de Europese wetgeving.

Toepassingen en uitvoeringen gehard glas

Gehard glas wordt vooral toegepast bij situaties waarbij veiligheid gewenst is. Deze ruimtes bevinden zich vooral in huis zoals in de badkamer, woonkamer of in de keuken. In de badkamer wordt gehard glas vooral gebruikt voor glazen douchedeuren en glazen douchewanden. Voor in de badkamer is het ook mogelijk om het te gebruiken als glazen legplank, maar dit kan ook in de woonkamer voorkomen. In de woonkamer komen vooral glazen deuren en glazen tafelbladen voor. Deze glas artikelen zijn vaak gehard omdat er wel eens iets tegen een deur of tafel aan kan komen. In de keuken gebruiken mensen het glas vaak als glazen keukenachterwand. Deze glazen achterwand zorgt ervoor dat de keuken een strak en modern uiterlijk krijgt.

Naast de verschillende toepassingen zijn er ook verschillende uitvoeringen van het geharde glas zoals: helder glas, extra helder glas, mat glas, en figuur glas.

  • Klantvriendelijk

  • Snel reagerend

  • Vrijblijvende offertes

  • Afspraak = Afspraak

  • Klant is koning

  • Kwaliteit